Historiaa

Ruokolahden Seurakunta on perustettu v. 1572 jakamalla Jääsken seurakunta kahtia. Kohta seurakunnan perustamisen jälkeen aloitettiin kirkon rakentaminen. Se oli pieni, vaatimaton ja suorakaiteen muotoinen. Se palveli seurakuntaa 69 vuotta. Toisen kirkon rakentaminen entisen paikalle alkoi 1641. Isonvihan aikana kirkko vaurioitui ja se oli purettava. Kolmaskin kirkko rakennettiin melkein entisen paikalle ja sille rakennettu kellotapuli on vielä paikallaan.

Neljäs kirkko sai paikan pitäjäntuvan mäeltä v.1854. Kirkon suunnitteli yli-intendentti Ernst Lohrman ja todennäköisesti piirsi Carl Edelfelt, taiteilija Albert Edelfeltin isä. Kirkko on puinen ristikirkko, jolle antaa ilmettä laaja keskuskupoli ja korkea kellotorni. Yksityiskohdiltaan kirkko on osittain uusgoottilainen. Istumapaikkoja on noin 1400.

Kellotapuli on yksi Ruokolahden vanhimmista rakennuksista. Se on rakennettu v.1752 kolmannen kirkon kellotapuliksi. Tapuli määrättiin 1800-luvun alussa purettavaksi, koska sen pelättiin kaatuvan suurta kelloa soitettaessa. Uusi tuomio tapulille tuli 1930-luvulla, kun seurakunta päätti myydä sen Seurasaari-säätiölle. Pastori Lund esti kuitenkin myynnin ja tapuli sai jäädä paikalleen

Albert Edelfelt teki v.1887 matkan Ruokolahdelle ja asui kansanparantaja Elli Jäppisen kodissa Jäppilänniemessä. Ruokolahden matkaltaan Edelfelt sai vaikutteita, jotka heijastuivat koko hänen myöhempään tuotantoonsa. “Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä” on yksi Edelfeltin pääteoksista.